Veilig en ontspannen varen

Veilig en ontspannen varen

Varen, met welk schip dan ook, is en blijft een ingewikkelde aangelegenheid. Wind, water, stroom en andere watergebruikers  zorgen altijd voor snel wisselende omstandigheden; reglement situaties, aankomen, afmeren, een route uitstippelen, het gedrag van de andere watersporter, vragen steeds weer om beslissingen zowel ten opzichte van mede-watergebruikers als ten opzichte van de eigen bemanning, waarbij veiligheid altijd voorop staat.

Maar het gaat niet alleen om veiligheid. Beheersing van het schip en  overzicht in vaarsituaties betekenen ook ontspannen kunnen varen. Dat is prettig voor u en niet in de laatste plaats ook voor uw bemanning.

Tijdens onze cursussen bekijken we daarom de stof wat breder dan alleen de examenstof.   En proberen we u mee te nemen in ons enthousiasme voor de watersport en delen graag onze vaarervaringen zowel op binnenwateren, op de Waddenzee als op de Noordzee. Om dit goed te kunnen doen kiezen wij voor kleine groepen, zodat elke deelnemer voldoende aandacht krijgt.

Het Klein vaarbewijs is verplicht:

  • voor het varen met een plezierjacht van 15 meter t/m 24,99 meter;
  • een beroepsvaartuig langer dan 15 meter maar korter dan 20 meter;
  • een sleep- of duwboot (als het gesleepte schip niet langer is dan 20 meter)
  • een motorboor die sneller dan 20 km/h kan varen. Kleine rubberboten met buitenboordmotor die harder dan 20 km/k kunnen varen en jetski’s en waterscooters inbegrepen.

 

Cursus Klein Vaarbewijs ook voor het varen op de waddenzee

Kijk dan op het cursusaanbod van “wijsmetvaarbewijs” voor vaarbewijslessen