vaarbewijs cursusinhoud

Klein Vaarbewijs

In de vaarwereld heeft alles zijn eigen logica en redenen. Wij denken dat het doorgronden van die logica bijdraagt aan het uiteindelijk doel van het Klein vaarbewijs; namelijk veilig en ontspannen varen.

Wij besteden dan ook veel aandacht aan het verwerven van inzicht in de stof en gaan verder dan het alleen behandelen van de examenstof voor het Klein Vaarbewijs of het van buiten laten leren van de stof. Dat dit uiteindelijk ook resultaten oplevert blijkt uit ons slagingspercentage. Tot dusver 100 % van alle cursisten die examen deden.

De aandacht voor basisbegrippen leidt ertoe dat de wat moeilijkere stof op een later tijdstip beter wordt begrepen, onthouden en kan worden toegepast..

 

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden uit de Powerpoint-presentaties die wij gebruiken om een goed verhaal te vertellen en dialoog met onze cursisten op gang te brengen.

Tijdens de cursus sturen wij u digitaal hand-outs van de gebruikte powerpoint presentaties toe. Die kunt u desgewenst uitprinten en op de cursussen gebruiken om aantekeningen op te maken.

 

Uitleg van de werking van krachten en koppels maken het later in de cursus eenvoudiger om wat ingewikkeldere manoeuvres helder en inzichtelijk te maken.

Vaarbewijs cursus inhoud

Zoals het manoeuvreren met behulp van twee schroeven of boegschroef

Vaarbewijs cursus inhoud

Of gebruikmaken van de sturende kracht van het schroefwater; de roerwerking.

Vaarbewijs cursus inhoud

Het  effect  van een links- of rechtsdraaiende schroef op het schip (het wieleffect) en hoe dit wieleffect te gebruiken vraagt om gedegen inzicht in de werking van schroefwater op schip en roer te krijgen.

Vaarbewijs cursus inhoud

Vaarbewijs cursus inhoud

Wind ontstaat door verschillen in luchtdruk. Samen met kennis over hoge- en lage drukgebieden helpt dit te begrijpen waar de wind vandaan komt. Enige kennis over warmte- en koudefronten maakt het duiden van een weersverwachting mogelijk.

Klein Vaarbewijs cursus inhoud

Klein Vaarbewijs cursus inhoud

Het vaarreglement levert veel problemen op zo leert onze ervaring. Daarom beginnen wij ook hier met het schetsen van een aantal basiszaken, zoals in onderstaand voorbeeld.

Klein Vaarbewijs cursus inhoud

Een ander knelpunt in het Klein Vaarbewijs is het berekenen van brughoogtes en waterdieptes. Een goed begrip van zaken als NAP, kanaalpeil en peilschalen is noodzakelijk nodig voordat er effectief gerekend kan worden.

Klein Vaarbewijs cursus inhoud

John Coenders. September 2017

 

 

Vaarbewijs krachten