Cursussen

Klein vaarbewijs

In de vaarwereld heeft alles zijn eigen logica en redenen. Ik denk, als onderwijsman, dat het doorgronden van die logica bijdraagt aan het uiteindelijk doel van het Klein vaarbewijs; namelijk door het verwerven van kennis en inzicht veilig en ontspannen varen.

Ik besteed tijdens de cursus dan ook veel aandacht aan het verwerven van inzicht in de stof en ga verder dan het alleen behandelen van de examenstof voor het Klein Vaarbewijs of het van buiten laten leren van de stof. Dat dit uiteindelijk ook resultaten oplevert blijkt uit het slagingspercentage. Tot dusver 97% van alle cursisten die examen deden.

De aandacht voor basisbegrippen leidt ertoe dat de wat moeilijkere stof op een later tijdstip beter wordt begrepen, onthouden en kan worden toegepast.

Tijdens de cursus sturen ik, digitaal, hand-outs van de gebruikte PowerPoint presentaties toe. Die kun je desgewenst uitprinten en tijdens de cursussen gebruiken om aantekeningen te maken.

Werken met twee schroeven en een boegschroef.

Aankomen aan een lager wal met twee schroeven of met één schroef en een boegschroef

Oplopen en voorbijvaren in druk vaarwater, vroegtijdig anticiperen.

Opgelopen klein schip komt in de retourstroom van het grote schip, gas minderen mag om het oplopen te bekorten. Oppassen voor aanzuiging door volgstroom bij achterschip groot schip. (Zie “ de beste stuurlui staan aan boord”)

Docent

Docent vaarbewijs in Moddergat en Anjum: John Coenders
De cursussen van ” wijs met vaarbewijs” worden ontwikkeld door John Coenders.
Naast ruime watersportervaring zowel op binnenwateren als op Waddenzee en de Noordzee was hij jarenlang watersport- en buitensport docent op het CIOS Haarlem. Hij schreef het boek “De beste stuurlui staan aan boord. Daarnaast is John Coenders onderwijskundige en cursusontwikkelaar.
Als enthousiast watersporter draagt hij veilig en ontspannen varen een warm hart toe en wil daar, voor zover binnen zijn mogelijkheden een bijdrage aan leveren.

John op zijn catamaran Tiki varend op het wad.
John op zijn catamaran Tiki varend op het wad.

 

John zijn motorschip “Havenwerken” net geschilderd.

 

 

cursusaanbod

 

  • De avondcursussen KVB 1 en 2  in Moddergat en Anjum omvatten 6 avonden van 2 uur. Van half acht – half tien. Minimaal 8 – maximaal 12 deelnemers.
  • Groepscursussen op locatie
  • Basiscursus weerkunde
  • Op Basiscursus marifonie
  • Praktijk schiemannen, lijnwerpen, afmeren

Is er bij uw vereniging of binnen uw kennissenkring voldoende belangstelling dan kunnen de cursussen in overleg op locatie worden georganiseerd.

Boeken:

Naast ons eigen cursusmateriaal (zie cursusinhoud)  gebruiken wij het  cursusboek ” Klein vaarbewijs 1 en 2 (2019-2020, 5 de druk: Adelbert van Groeningen e.a.),

De oude catamaran van John bij Schiermonnikoog

 

 

In de overzichtstabel vindt u alle vaarbewijs cursussen die wij aanbieden.
Onder de tabel vindt U de aanvullende informatie over de cursussen.

Op dit moment geen cursusaanbod.