Varen leer je samen

Kruisende koersen en definities van Hoofd- dan wel nevenvaarwater

Verborgen zeeaangezichten

Het getij

Vrouw aan boord 2

In een theoriecursus leer je niet varen. En dat is een gemis. Vergelijk het eens met het rijbewijs: als je de hellingproef niet beheerst, kom je bij de eerste de beste oprit niet eens weg.
Het beste is natuurlijk een praktijkgedeelte, zoals dat in Duitsland het geval is. Zolang dat nog niet zo is, verdient het aanbeveling tijdens de cursus, gezamenlijk een dagdeel in een praktijksituatie door te brengen. Bijvoorbeeld door in een jachthaven te bekijken hoe schepen zijn afgemeerd. Of te kijken naar aankomende en vertrekkende schepen. Of als het donker is, te kijken naar de verlichting. En zo mogelijk te leren werken met lijnen.
Andere mogelijkheden zijn: kijken bij elkaar, meevaren met elkaar, vragen of je met een ervaren watersporter mee mag varen, of een ervaren watersporter meevragen op je eigen schip. Je zult verbaasd zijn hoe graag medevaarders je willen helpen als je dat vraagt. Zeker binnen verenigingen. Ook meedoen aan verenigingscursussen met praktijk op eigen boten is een goed alternatief.
En uitproberen. Wat is er leuker dan op een windstille dag ergens bij een rustige steiger allerlei manoeuvres uit te proberen en je samen met je bemanning te bekwamen in het werken met landvasten?
Want: Varen leer je samen!